Det här med att bo i en lägenhet med flera våningar och grannar till både höger och vänster, ovanför och under kan vara en utmaning, särskilt för den som inte är van att bo så. Har man bott i hus under större delen av sitt liv kan det bli en stor omställning när man inser hur mycket saker och ting hörs, simpla saker som att gå, lyssna på musik, spela något instrument, spola vatten eller bara prata högt. Olika lägenheter har olika bra ljudisolering och ju äldre ett lägenhetshus är desto mer lyhört brukar det vara. Ofta finns det ordningsregler som det är meningen att alla i huset ska följa, men det är inte alltid de efterföljs. Vid sådana tillfällen är det hyresvärdens ansvar att göra något åt saken.

Ibland kan det också vara så att det helt enkelt är lyhört och man stör sig på sådant som man ändå får stå ut med. I sådana fall kan man vidta en del åtgärder själv för att få sitt hem mer ljuddämpat. Till exempel kan man lägga in heltäckningsmattor på golven i alla rum som ger en ljuddämpande effekt, både från ens egen lägenhet och från andra grannars lägenheter. Man kan också sätta upp stora canvastavlor, gärna med ljuddämpande ramar till, vilket finns hos till exempel https://sumopix.com/se

Även bokhyllor kan ge en dämpande effekt om de ställs mot en vägg och fylls med böcker. Detta funkar särskilt bra om en granne har sin tv mot ens sovrumsvägg till exempel. Överlag är textilier väldigt bra på att absorbera ljud och man kan därför se till att ha mycket mattor, gardiner, kuddar, dukar och annat som gör miljön i hemmet lite mer ljuddämpad. Sist men inte minst får man inte glömma att ha öronproppar hemma vid de tillfällen då det är som mest oljud.